Station Leuven

Het Neoclassicistisch stationsgebouw te Leuven, van de hand van Henri Fouquet, werd in 1879 in gebruik genomen. Het gebouw moest nationale trots en bloeiende economie uitstralen. Het gebouw wekte met zijn hoge plafonds en beperkte diepte een monumentale indruk op. In 1953 werd deze ruimtewerking teniet gedaan door het aanbrengen van een vals plafond in de centrale inkomhal. Hierdoor werden ook de bas-reliëfs, van de hand van Gerard van der Linden, aan het oog onttrokken. De twee zijvleugels dienden als wachtzalen. De wachtzaal, genaamd laagbouw Tienen, werd als wachtzaal voor eerste en tweede klasse reizigers gebruikt. Wachtzaal, genaamd laagbouw Brussel, werd voor derde klasse reizigers gebruikt. Dit is eveneens te merken aan de uitwerking van het plafond. Het plafond van laagbouw Tienen bestaat uit geraffineerd lijstwerk met wapenschilden en floraal stucwerk ,terwijl het lijstwerk in laagbouw Brussel veel eenvoudiger is.


In 2010 is men begonnen aan de restauratie en renovatie van het stationsgebouw te Leuven. Aan de hand van plannen en archivalisch onderzoek werd het gebouw in ere hersteld. Zo werd de tussenvloer in de inkomhal verwijderd, nadat de muren, wapenschilden en het lijstwerk gefixeerd en gerestaureerd waren. Het stucwerk van laagbouw Tienen werd meermaals overschilderd. Met behulp van een selectieve decapent werden deze overschilderingen mechanisch verwijderd, zodat het stucwerk weer diepte kreeg en volledig tot zijn recht kwam. Het verdwenen lijstwerk en het fronton met engelen werden gereconstrueerd. Ook het originele plafond van laagbouw Brussel dat volledig was verdwenen, werd aan de hand van archivalisch onderzoek gereconstrueerd.

...

Contacteer ons!

Wenst u meer informatie over ons aanbod in restauratie? Heeft u een project waarbij we u kunnen helpen? We horen het graag!

Contacteer ons